Časopis,  Chytrá domácnost

Ořechobraní

Ořechy obsahují především tuky a bílkoviny a jen málo uhlohydrátů a vody. Tělu dodávají nenasycené mastné kyseliny, které působí příznivě na srdce a cévy, a jsou velice důležité pro zdravou nervovou soustavu a pro hormonální rovnováhu.

Jedním z nejzdravějších druhů jsou vlašské ořechy, které navíc můžete mít z vlastních zdrojů. Mají nejvyšší obsah omega-3 mastných kyselin. Jejich sezonou je podzim a na stole by se měly objevovat nejen na Vánoce. K domácím druhům patří také drobnější oříšky lískové. Dřív bývaly lísky na každé zahrádce, dnes se oříšky často dovážejí, například ze Španělska. Obsahují esenciální kyselinu linolovou z řady omega-6, která pomáhá snižovat hladinu špatného LDL cholesterolu, a naopak zvyšovat hladinu toho dobrého, HDL.

Kešu nejsou skutečné ořechy, ale nažky nepravých plodů ledvinovníku západního, takzvaných kešu jablek. I ony obsahují velké množství nenasycených mastných kyselin, oproti jiným ořechům ale mají o něco méně tuků a víc uhlohydrátů. Jsou mimo jiné zdrojem tryptofanu, látky, kterou tělo potřebuje k produkci hormonu štěstí serotoninu. Pěstují se především v Indii a v Africe a jejich produkce je náročná a špatně
placená, a navíc doprava na velké vzdálenosti zatěžuje životní prostředí. Proto dávejte při nákupu přednost kešu ořechům s certifikátem Fairtrade.

Víte, co mají společného arašídy a luštěniny? A jaké množství ořechů denně sníst, abyste byli zdraví?

Přečtěte si listopadový Praktik. Koupíte ho nejen v trafikách, ale jednoduše také na www.casopisyprovas.cz nebo ihned elektronicky na www.casopispresinternet.cz.

Koupit časopis