Časopis,  Hobby

Domovní číslo s truhlíkem

Mít hezky a čitelně označený dům je dobré nejen pro pošťačku a pro doručování zásilek či nákupů, ale taky pro návštěvy. Když si vyrobíte číslo s truhlíkem, nikdo ho nepřehlédne.

Co budete potřebovat:

3 prkénka 10 x 45 cm * 2 prkénka 30 x 10 cm * 2 prkénka 10 x 12 cm * 2 příčné laťky 5 x 25 cm * smirkový papír, případně pásovou brusku * cínový drátek na pájení nebo klempířský cín *odlévací lžíci * opalovací plynovou pistoli * odlamovací nůž * dlátko * lepidlo do exteriéru * vruty do dřeva * bezbarvý lak ve spreji

Pokud nemáte prkénka koupená na míru, nařežte si je na pokosové pile, a to jak na zadní desku, tak i na malý přední truhlík. Stejně si zakraťte zadní příčné latě, které budou prkénka spojovat.

Hrany začistěte smirkovým papírem. Na rovný stůl si vyskládejte tři prkénka dlouhá 45 centimetrů a ze zadní strany si připravte příčné latě.

Latě přišroubujte, ale zatím jen na dvě prkénka ze tří. Třetí jen vyzkoušejte a nechte volné, později na něj odlijete číslo.  Ke spojení používejte vruty do dřeva pouze tak dlouhé, aby neprošly spojovaným materiálem skrz, tedy zhruba 4 x 3,5 centimetru.

Ze zbylých prkének slepte truhlík. Lepidlo použijte proto, aby venkovní pohledová strana byla bez vrutů. Po dobu schnutí lepidla zpevněte spoje svěrkami.

Zbytek postupu najdete v říjnovém vydání časopisu Praktik. Ten koupíte nejen v trafikách, ale jednoduše také na www.casopisyprovas.cz nebo ihned elektronicky na www.casopispresinternet.cz.

Koupit časopis