Dům,  Zahrada

Příprava dřeva na zimu

Topení dřevem je ekologické a levné, zvlášť když máte na zahradě stromy, které můžete zpracovat na palivo. Není to až tak náročné a namáhavé, jak se tvrdí.

Základním nářadím pro přípravu palivového dřeva jsou řetězové pily, dále potřebujete vhodnou sekyru, případně štípačku, která přípravu polen značně zrychlí.

V obchodech najdete širokou nabídku štípaček hydraulických – existují i zastaralé a méně bezpečné kuželové, těm se raději vyhněte –, které pracují na principu Pascalova zákona. Při použití hydraulického oleje vytváří motor tlak, který je přenesen olejem na štípací klín, a ten dělí dřevo na menší kusy. Existují dva typy štípaček – horizontální a vertikální. První mají menší výkon a dovolují štípat pouze krátké špalky o malém průměru. Za přednost těch vertikálních lze označit mnohem větší výkon a možnost zpracovat delší špalky o větších průměrech. Před samotným výběrem štípačky si ujasněte, jaké dřevo hodláte zpracovávat.


Jestliže rádi topíte tvrdým dřevem, které je výhřevnější a déle hoří, musíte investovat víc peněz do vertikálních štípaček. I malé špalky tvrdého dřeva mohou být tak sukovité, že si s nimi horizontální štípačka nedokáže poradit. Při topení měkkým dřevem, jako je třeba smrk, si při malé délce a průměru špalků vystačíte s horizontální štípačkou. Také si ujasněte, kolikrát do roka budete dřevo zpracovávat. Na výběr máte stroje s elektromotorem, k němu potřebujete třífázovou zásuvku, a s motorem benzinovým. Ty mívají vyšší výkon, a předejdete tak problémům jako je nedoštípnuté dřevo či poškození nějaké součásti stroje.


Aby se vám se štípačkou pohodlně pracovalo a aby vás přitom nebolela záda, nabízejí výrobci mnoho prvků, které minimalizují ohýbání s těžkým polenem, ale zpříjemňují také váš postoj u stroje. U horizontálních štípaček se můžete například setkat s pomocným stojanovým rámem, u vertikálních je například dobrá možnost zvyšování či snižování základny.

K přípravě dřeva samozřejmě potřebujete i správnou pilu a sekeru. Jak je vybrat, se dozvíte v říjnovém vydání časopisu Praktik. Ten koupíte nejen v trafikách, ale jednoduše také na www.casopisyprovas.cz nebo ihned elektronicky na www.casopispresinternet.cz.

Koupit časopis