Časopis,  Recepty

Sladké letní zavařování

Meruňkový džem s rozmarýnem

1 kg vypeckovaných meruněk

1–2 snítky čerstvého rozmarýnu

300 g cukru

1 JamFix 3:1 Labeta

1 citrón

1/2 lžičky Kyseliny citrónové Labeta (není nutné)

Připravte si skleničky na džem, musí být důkladně vymyté, ideálně  vysterilizované a suché. Z uvedeného množství dostanete cca 3 sklenky o objemu 300 ml. Vypeckované meruňky nakrájejte na menší kousky, vložte do hrnce a pozvolna je rozvařte nebo pro urychlení rovnou rozmixujte. Přidejte rozmarýn a krátce společně pozvolna povařte, ať se z rozmarýnu uvolní chuť. Poté snítky rozmarýnu vyjměte a k meruňkám přidejte JamFix rozmíchaný v cukru a šťávu vymačkanou z citrónu. Pro lepší odšťavení je dobré citrón trochu dlaní rozválet, zvláště pokud má tvrdší slupku. Množství cukru si v případě potřeby můžete lehce upravit, pokud ho ale dáte méně, džem bude řidší. Nakonec vmíchejte pro lepší konzervaci kyselinu citrónovou, a ještě pár minut povařte. Test hustoty džemu lze provést tak, že na talířek dáte lžičku džemu, počkáte až vychladne a pokud po vychladnutí nestéká, můžete plnit do skleniček. Ještě horký džem nalijte do čistých a suchých skleniček, důkladně uzavřete a otočte dnem vzhůru, stačí na čtvrt hodinky. Před uzavřením také můžete víčko skleničky potřít čistým alkoholem či lihem.


Džem z jahod a třešní

0,5 kg jahod

0,5 kg vypeckovaných třešní

1 balení JamFix 1:1 Labeta

kyselina citronová podle chuti

šťáva z půlky citronu

800 g cukru

Ovoce rozmělníme tyčovým mixérem, přidáme šťávu z citronu, která dodá aroma, a na konec balíček JamFixu smíchaný s cukrem. Povaříme alespoň 5 minut a průběžně sbíráme pěnu. Nezapomeneme ochutnat, a dochutit kyselinou citronovou. Pro jistotu provedeme test – kapku džemu dáme na talířek a pokud nestéká, můžeme plnit do čistých a vypařených sklenic a otáčíme dnem vzhůru. Pokud je marmeláda moc tekutá, přidáme ještě trochu JamFixu, který musí být smíchaný s cukrem – předejdeme tak hrudkování.


Meruňkový džem s levandulí

1 kg meruněk

1 balení BIO Třtinového želírovacího cukru 3:1 Labeta

kůra a šťáva z 1-2 citronů nebo Kyselina citrónová Labeta

dle chuti lístky citrónové verbeny

levandulové květy

Vypeckované, na čtvrtky pokrájené meruňky dáme do vhodného hrnce na přípravu džemu a smícháme s třtinovým želírovacím cukrem a přivedeme k varu. Necháme lehce probublávat, aby se některé kousky rozvařily. Kdo chce, může ovoce rozmixovat. Pro zvýraznění a vyladění chuti přidáme citrónovou šťávu nebo kyselinu citrónovou, což zároveň podpoří i samotné želírování. Jakmile má džem požadovanou hustotu, přidáme volitelně nasekané lístky citrónové verbeny, případně i nastrouhanou citronovou kůru a sušené květy levandule. Horké plníme do dobře vymytých sklenic, které ideálně nahřejeme na 100° v troubě. Horký džem plněný do horkých sklenic, už dále nezavařujeme, naplněné skleničky případně ještě vložíme zpět do trouby, se zbytkovým teplem po nahřívání sklenic. 


Melounový džem

2 kg melounové dužiny bez jadérek

hrst malin

400 g cukru

šťáva ze 2 citronů

4 balení Ovocného pektinu Labeta

Dužinu melounu zbavíme jadérek, rozkrájíme na menší kostky a rozmixujeme. Promícháme cukr s ovocným pektinem a spolu se šťávou z citronů vmícháme k rozmixovanému melounu. Směs vaříme do zhoustnutí. Hotovým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.


Text a foto: Labeta, více na www.labeta.cz

Koupit časopis